Akdeniz Üniversitesi, Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkez’nin amacı; Üniversitemizin gıda güvenliği ve tarım alanındaki Araştırma-Geliştirme (AR-GE) faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenleyerek sağlıklı ve verimli bir araştırma ortamı oluşturmak suretiyle bu faaliyetleri nitelik ve nicelik yönünden arttırmaktır.
Gıdalarda bulunan toksik-biyolojik risk unsurlarının belirlenmesi ve kontrolü konusunda Türkiye’de çeşitli devlet kurumları faaliyet göstermekte ve üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Ancak, gıdalarda bulunan bu maddeleri kapsamlı olarak ele alacak, bu konuda metodolojik destek verebilecek, konu hakkında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek daha hızlı ve kesin yeni analiz metotları oluşturabilecek ve bunların yanında tarımsal araştırmalara da destek verebilecek tam donanımlı bir gıda güvenliği araştırma merkezi yoktur. Bu risk unsurları üzerine kapsamlı analiz, izleme faaliyetleri, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapabilecek böyle bir merkezin kurulması ile ulusal ölçekte büyük bir eksikliğin giderileceği düşünülmüştür. Çok yüksek bir tarımsal üretim faaliyeti gerçekleştirilen ilimizde, tarımsal üreticilerin ve ihracatçıların yaşadığı sorunların başında gelen zirai ilaç ve toksik kimyasallara ilişkin kalıntı sorunlarına çözüm olacak projeler üretmek ve özel sektörün ihtiyacı olan kalıntı analizlerinin merkez laboratuarında yapılmasını sağlayarak üniversite döner sermaye bütçesine katkı sağlamak. Farklı akademik branşlar arasında gerçekleştirilecek gıda güvenliği ile ilgili multi-disipliner çalışmalara destek sağlamaktır.
Son güncelleme : 8.10.2022 11:53:10