GIDA MADDELERİNDE NUMUNE KABUL
Numunenin getiriliş şekli ve süresi:
Numune | En az miktar |
Bitkisel Sıvı Yağlı Konserveler | 0.5 kg |
Yağlar | 0.5 kg |
Et ve Et Ürünleri | 0.5 kg |
Su Ürünleri | 0.5 kg |
Şekerli, Unlu Ürünler | 0.5 kg |
Kuru üzüm | 1 kg |
Süt ve Süt Ürünleri | 0.5 kg |
Baharat ve Alkoloidler | 0.25 kg |
Meyve Suları ve Diğer İçecekler | 0.5 lt |
1. Genel Şartlar
1. Her analiz numunesi için ilgili başvuru formu doldurulmalıdır.
2. Analiz numuneleri insan sağlığına ve çevreye zararlı olmamalıdır. Temas ve solunum yolu ile zehirlenmeye neden olabilecek patojenik ve radyoaktif numuneler analize kabul edilmemektedir. Şüpheli durumlarda mutlaka laboratuar sorumlusu ile görüşülmelidir.
3. Numuneler dökülmeyecek veya akmayacak şekilde ve içine konulduğu kaptan etkilenmeyecek bir ambalaj içerisinde getirilmeli, ambalaj üzerinde numuneyi tanımlayan isim veya kod numarası bulunmalıdır.
4. Işıktan etkilenen numuneler için koyu renkli numune kapları kullanılmalıdır.
5. Analiz numuneleri geri istenmiyor ise saklanma şartları belirtilmelidir. Aksi durumlarda numunelerin saklanmasında hiçbir özel tedbir alınmaz. Numuneler ve analiz sonuçları rapor tarihinden itibaren 6 (altı) ay süre ile saklanır.
6. Analiz öncesi ön işlem gerektiren (kurutma vb.) numuneler için ilgili analiz sorumlusu ile önceden görüşülmelidir. Aksi durumda numuneler getirildikleri hali ile analize tabi tutulur.
7. Numune ve analiz şartları veya analiz yöntemi konusunda belirtilmesi gerekli özel durumlar için müracaat esnasında analiz sorumlusu ile görüşülmelidir.
8. Numunenin kabulü analizin gerçekleştirileceği ve kesin raporun düzenleneceğine dair bir garanti oluşturmaz.
9. Verilen analiz sonuçları hiçbir şekilde ticari amaçlı kullanılamaz, ayrıca Akdeniz Üniversitesi adı zikredilerek reklam amacıyla kullanılamaz.
10. Her analiz için ilgili kısımda ayrıca belirtilen numune kabul şartları yukarıda belirtilenlerle birlikte yerine getirilmelidir.
2. Analize Bağlı Özel Şartlar
2.1. Elementel Analiz Numune Kabul Şartları
Uygun olmayan numune gönderilmesi halinde GGTAM numuneyi kabul etmeme hakkına sahiptir.
2.2. Kromatografik (HPLC, GC, LC / MS) Analiz Numune Kabul Şartları
1. Analiz numuneleri ekstraksiyon vb herhangi bir ön işleme gerek duyulmayacak şekilde analize hazır durumda getirilmelidir.
2. Ön işlemlerin gerekli olması durumunda operatör ile görüşülmelidir.
3. Analize hazır sıvı numune miktarı en az 1 ml, katı numune miktarı en az 0.5g olmalıdır.
4. Numuneler uygun kaplarda getirilmeli kağıt ve alüminyum folyo kullanılmamalıdır.
5. Kullanılacak çözücü için operatörle görüşülmelidir.
2.3. FT-IR Spektrometresi Analizi Numune Kabul Şartları
1. Numuneler homojen ve kurutulmuş olmalıdır.
2. Numunenin kimyasal özellikleri, özellikle çözelti veya ATR tekniği ile analiz yapılacak ise mutlaka belirtilmelidir.
3. Uygulanacak analiz tekniğinin (KBr, çözelti, ATR, film vb) ilgili operatörle görüşülerek belirlenmesi önerilir.
- Gıda katkı, kalıntı ve bulaşanlar konusunda ülke genelinde yapılmış bütün araştırma sonuçlarını toplayarak toksik kimyasallar konusunda ulusal bir veri bankası oluşturmak, - Gıda ürünlerinde sorun oluşturan toksik kimyasalların belirlenmesine yönelik hızlı, kesin ve güvenilir test ve analiz metotlarını geliştirmek, - Akademik kurumlarla bölgedeki tarım ve gıda sektörü arasında köprü vazifesi görerek, iki taraf için de kritik değeri olan araştırma projelerini oluşturmak ve yönetmektir.
Ülkemiz tarımsal üretiminin baş rol oyuncusu ve dışa açılan penceresi konumundaki Antalya’nın bilim merkezi Akdeniz Üniversitesi bünyesinde, gıda güvenliği konusunda çeşitli analitik çalışmalar yapma amacını güden bu Merkez ile, hem ulusal hem de uluslar arası piyasalara daha kaliteli ve sağlıklı gıda ürünleri sunmak, çevre ve toplum sağlığını koruyucu önlemler geliştirmek ve kalıntı problemi nedeni ile ihracatta yaşanan sorunlara çözüm oluşturabilmek; akreditasyonunu tamamlamış ve akademik bir hüviyete sahip böyle bir laboratuar aracılığıyla ihraç ve ithal ürünlerinin kontrolü konusunda yeni metodlar geliştirmektir.