Tarihçe

Akdeniz Üniversitesi Antalya’daki ilk üniversite olup 1982 yılında kurulmuştur. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ise 1990 yılında faaliyetine başlamış, 2009 yılında ise Mühendislik Fakültesi bünyesine katılmıştır. Gıda Mühendisliği Bölümü stratejik planlarında yer alan ve tüm öğretim üyeleri tarafından paylaşılan amaçların başında eğitim kalitesinin iyileştirilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi yer almaktadır. Üniversite bu amaçlar doğrultusunda altyapı ihtiyaçlarını tespit edip bunların iyileştirilmesi doğrultusundaki çalışmaları organize etmektedir. Gıda Mühendisliği Bölümü araştırıcıları esas olarak gıda kimyası, gıda güvenliği ve gıda teknolojileri konusunda çalışmaktadır. Bölümün misyonu uluslararası düzeyde bilgi ve teknoloji üretmek, gıda güvenliği ve beslenme konusunda toplumsal bilinç oluşturmak, uluslararası düzeyde lisans, lisansüstü ve meslek içi eğitim vererek gıda sanayi ve araştırma kuruşlarına tasarım, üretim, uygulama ve AR-GE faaliyetlerini üstlenecek mühendisler yetiştirmektir. Bölümün en önemli amaçlarından birisi ise tam donanımlı, uluslararası akredite AR-GE laboratuarlarına sahip olmak ve özellikle, kalıntı analizleri konusunda önemli bir merkez haline gelmektir. Bu amaca ulaşmak için bölümün en zayıf noktalarından biri olan kalıntı analiz laboratuvarını geliştirmek, kalıntı analizleri konusunda eğitilmiş personel sayısını artırmak ve mevcut personelin deneyimlerini geliştirmek gerekmektedir. Yürütülen DPT projesi ile kurulmuş olan merkez üniversitemize en önemli katkılardan birini yapacak, ulusal ve uluslararası projelere katılımımızı sağlayacak ve bölgemizde üretilen gıda ürünlerinin daha güvenilir olarak tüketiciye sunulmasına katkıda bulunacaktır.

Modern tarım tekniklerinin ve kimyasallarının yoğun olarak kullanıldığı bölgemizde toksik kimyasal maddelerin belirlenmesi ve tarımsal araştırmalar konusunda uzmanlaşacak bir kurumun önemli bir eksikliği gidereceği düşünülerek 2008 yılında Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Devlet Planlama Teşkilatı’na bir ArGe projesi sunulmuştur. Projenin kabul edilmesi ile birlikte 2009 yılında projenin yürütülmesine başlanmıştır.

Eklenme tarihi :8.10.2022 11:54:16
Son güncelleme : 17.07.2023 15:17:19